GAPSME- I. Fenntarthatósági workshop- 2022.12.07
GAPSME- I. Fenntarthatósági workshop

A PRIMOM Alapítvány együttműködve Nyíregyháza Megyei Jogú Várossal, a Rozsnyói Önkormányzattal, valamint a Rozsnyói Vállalkozói Tanácsadó Központtal 2022. május elsején indította útjára a GAPSME címet viselő programot, melynek keretében 2022. december 6-án került sor az első workshopra.

Az első szakmai hibrid workshopon résztvevők megismerkedhettek azzal a projekttel, mely a vállalkozók digitális fejlődését támogatja, személyre szabott tanácsadás, képzés keretében. Csiszár Dénes az EIT Digital tanácsadója szemléletes példákon át mutatta be a digitális átállás jelentőségét akár KKV-k esetében is.

A közelmúltban zárult fenntarthatósági program eredményeiről számolt be Dr. Juhász Gabriella, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara regionális koordinátora. Kiemelte, hogy a mentorprogramban együttműködő vállalkozások a továbbiakban is tartják egymással a kapcsolatot a közös gondolkodás és fejlődés érdekében.

Rőczei Norbert, a Követ Egyesület tanácsadója a fenntarthatóság szükségességére az alapoktól kezdve világított rá, az utóbbi évtizedek időjárás-, fauna-, flóraváltozások bemutatásával. Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a vállalkozások számára, hanem az egész emberiség számára fontos a fenntarthatóság.

A program zárásaként négy vállalkozás képviselője vett részt panelbeszélgetésen. A vállalkozások mindegyike számára fontos a fenntarthatóság, termékeiket, szolgáltatásaikat ennek szellemében fejlesztik és árusítják. A NaturCleaning márkatermékek fejlesztője Kulcsár Ildikó beszámolt a kezdeti nehézségekről is, melyek egy-egy fenntarthatóságra törekvő vállalkozás számára akadályok lehetnek. A Stelázsi Csomagolásmentes üzlet tulajdonosa, Szilágyi Nerina Barbara egyetértett ezzel. Kiemelte, hogy a vásárlók és beszállítók  számára egyaránt szokatlan ez az eljárás, de a fokozódó kereslet azt támasztja alá, hogy van ilyen üzletekre igény. A MagicHerb naturtermékek fejlesztője, Tóthné Balogh Mária elmondta, hogy számára nagy öröm a hasonló eseményeken való részvétel, mert lehetőség van a személyes meggyőzésre és a helyi termékek iránti elkötelezettség fokozására. A vállalkozások biztosan a zöld meggondolások mellett energiatakarékosságra és megújuló energiaforrások használatára is törekszenek.

Arról, hogy milyen módon tervezhető és valósítható meg a napenergia hasznosítása, és milyen előnyökkel jár ez a vállalkozások számára Polonkai Nóra, a Kelet-Solár Kft tanácsadója adott rövid tájékoztatót.

Hírlevelünkön keresztül folyamatosan tájékozódhat aktuális forráslehetőségekről, vállalkozóknak szóló tematikus információkról, ingyenes tanácsadás igénybevételi és rendezvény-részvételi lehetőségekről, partnereket kereső külföldi és belföldi vállalkozásokról, kiadó iroda és műhely lehetőségeinkről és további Önnek kínált szolgáltatásainkról.
Primom