Fókuszban a kiberbiztonság- 2024.02.28
 Fókuszban a kiberbiztonság

2024. február 22-én a PRIMOM Alapítvány - a DigitalTech EDIH konzorciumi partnereként - és a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Fókuszban a kiberbiztonság címmel szervezett szakmai fórumot.

A programon szakértők előadásában ismerhették meg az érdeklődők a jó gyakorlatokat, ötleteket és lehetőségeket, hogy saját kiberbiztonságukat növeljék.

Dr. Skultéti Éva, főtitkár megnyitójában felhívta a figyelmet arra, hogy a KKV-k nem fordítanak elég gondot a kiberbiztonságukra, hiszen alig több mint 25%-uk foglalkoztat informatikai szakembert. Ez azért ijesztő adat, mert hazánk a digitalizációs hatékonyság terén a 26.helyet foglalja el az Európai Unió országai közül. Fontos, hogy megvásárolt és használt eszközeink biztonságban legyenek a rosszindulatú támadások ellen.

Málnay Barnabás, az ELTE Informatikai Karának üzletfejlesztési vezetője bemutatta, hogyan segít a probléma megoldásában a DigitalTech EDIH, mely a vállalkozások digitális átállásában nyújt jelentős támogatást szakmai képzésekkel és tanácsadással. A kezdeményezés célja a KKV szektor digitális versenyképességének fokozása.

Király Anna kiberbiztonsági szakértő kiemelte, hogy az EU-ban hatályos NIS 2 irányelv hazai bevezetése megkezdődött. Az irányelv szerint a tagállamok gazdálkodó szervezetei a kiberbiztonsági képességüket meg kell, hogy erősítsék, további kiberbiztonsági kockázatkezelést is be kell vezetniük. Ehhez szükséges az érintett szervezetek regisztrációja és rendszeres kiberbiztonsági auditja is.

Dr. Bertók Csanád, a Debreceni Egyetem adjunktusa tájékoztatást adott a jelenlévőknek, hogyan tehetik biztonságosabbá saját hálózataikat és milyen kockázatokkal kell számolni ennek elmulasztása esetén. Számos hazai és nemzetközi példával mutatta be a lehetséges károkat, melyek az anyagi veszteségen túl a cég számára gazdasági pozíciójának megingásához és nem kevés erkölcsi kárhoz is vezethetnek.

Dr. Halász Rita, a Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke a technológia alkalmazásának előnyeire hívta fel a figyelmet, különös tekintettel az olyan esetekre, amikor a cégnek több telephelye, számos beszállítója van. Jó gyakorlatot mutatott be a pénzügyeink, szerződéseink biztonságos kezelésére és a technológia által kínált megoldásokra, melyek megakadályozzák a rendszerbe való illetéktelen behatolást, illetve a benne tárolt anyagok, adatok módosítását.

 

 

Hírlevelünkön keresztül folyamatosan tájékozódhat aktuális forráslehetőségekről, vállalkozóknak szóló tematikus információkról, ingyenes tanácsadás igénybevételi és rendezvény-részvételi lehetőségekről, partnereket kereső külföldi és belföldi vállalkozásokról, kiadó iroda és műhely lehetőségeinkről és további Önnek kínált szolgáltatásainkról.
Primom